Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 februari 2007
50.000 Belgen langdurig werkonbekwaam door depressie
| 03/02/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
50.000 Belgen langdurig werkonbekwaam door depressie Fastfood maakt mensen depressief>. Het gevolg daarvan is dat meer dan 50.000 Belgen al meer dan een jaar werkonbekwaam zijn ten gevolge van een depressie of burn-out. De economische kost hiervan bedraagt 1 miljard euro per jaar. ,,Hoog tijd dus om in te grijpen'', zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V).
,,Immers, vele studies tonen aan dat de investeringen die in preventie en behandeling van depressies gebeuren, meermaals worden terugverdiend. Vlaanderen moet in deze het buitenland volgen.''

Met het buitenland wordt vooral de Scandinavische landen bedoeld waar het werkritme en de vrije tijd veel beter op elkaar worden afgestemd dan bij ons. Vlamingen hebben dan wel de positieve reputatie dat ze - tussen hun dertigste en vijftigste levensjaar - de hardste en meest productieve werkers zijn uit de hele wereld, nadien krijgen steeds meer landgenoten af te rekenen met een totale burnout of zware depressie. Men weet immers dat de beste jaren voorbij zijn.
In de Scandinavische landen houdt men de mensen veel langer aan het werk. Het prestatieniveau ligt er lager, maar meer dan 75% van de bevolking werkt er tot na hun zeventigste verjaardag. Mensen die gedoseerd presteren voelen zich beter in hun vel, dan mannen en vrouwen die op hun vijftigste met brugpensioen gaan en niets meer te doen hebben.

 

lijn