Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 juli 2007
Cataract preventie met N-acetyl-L-carnosine
| 29/07/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Cataract preventie met N-acetyl-L-carnosine Fenomenen zoals oxidatie (het resultaat van het inademen van levensnoodzakelijke zuurstof) en glycatie zijn essentieel in het ontstaan van een aantal degeneratieziekten zoals cataract er een is. Glycatie betekent dat er te veel suiker in het bloed aanwezig is. Dit draagt bij tot ziekteverschijnselen zoals cataract en diabetes. Antioxidanten, onder de vorm van voedingssupplementen of oogdruppels, vervullen een belangrijke rol in het voorkomen en vertragen van de cataractevolutie. Uit verschillende studies blijkt dat oogdruppels met N-acetyl-L-carnosine zelfs in staat zijn - in sommige gevallen waarbij er veel antioxidanten worden gebruikt en weinig suiker in de voeding - om bestaande cataractklachten te verminderen.
In een studie werden 96 patiënten, vanaf de leeftijd van zestig jaar, betrokken. Alle deelnemers aan deze studie hadden cataract in diverse stadia. De zichtvertroebeling was bij sommigen pas één jaar geleden begonnen, anderen hadden al twintig jaar last van dit ongemak.
De wetenschappers vroegen aan de deelnemers om de klassieke medicatie niet meer in te nemen. In de plaats daarvan moesten ze driemaal per dag, en dit gedurende een periode van drie tot zes maanden, een tot twee druppels met N-acetyl-L-carnosine in ieder oog aanbrengen. Alle patiënten zagen hun toestand verbeteren. Zelfs voor de mannen en vrouwen die cataract in een ver gevorderd stadium hadden, was er na zes maanden nog sprake van een efficiëntiegraad van 80 procent. Dit wil zeggen dat acht op de tien senioren, die al twintig jaar aan cataract leden, een merkbare verbetering van hun toestand, in de meest letterlijke vorm van de betekenis, konden 'zien'.

Bronnen:
Guo Y, Yan H. : Preventive effect of carnosine on cataract development / Yan Ke Xue Bao. 2006 Jun;22(2):85-8.

Babizhayev MA, Deyev AI, Yermakova VN, Semiletov YA, Davydova NG, Doroshenko VS, Zhukotskii AV, Goldman IM. : Efficacy of N-acetylcarnosine in the treatment of cataracts. / Drugs R D. 2002;3(2):87-103

 

lijn