Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 september 2007
Luchtvervuiling gevaarlijk voor (senioren)hart
| 30/09/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Luchtvervuiling gevaarlijk voor (senioren)hart Uit Franse en Britse studies, die dit jaar werden uitgevoerd, blijkt dat de luchtvervuiling verantwoordelijk is voor een sterk verhoogd risico op hospitalisatie door cardiovasculaire aandoeningen. Dat is zeker het geval voor senioren die 65 jaar en ouder zijn. Andere onderzoeken tonen aan dat luchtvervuiling ook voor ernstige longaandoeningen verantwoordelijk is. De resultaten van een studie die verscheen in de New England Journal of Medicine bewijzen dat de wettelijk toegestane normen voor luchtvervuiling gevaarlijk zijn voor het hart van postmenopauzale vrouwen. Zij die in de steden leven - België wordt reeds als één stad beschouwd volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie - hebben 76 procent meer kans om te sterven door een hartinfarct of een hersenbloeding. Verschillende onderzoeken leveren het bewijs dat er enerzijds een zeer sterk verband bestaat tussen de fijne PM10, PM2.5 stofdeeltjes die afkomstig zijn van het wegvervoer en stikstofdioxide en anderzijds het aantal dagelijkse hospitaalopnamen voor cardiovasculaire aandoeningen. Het gaat dan zowel om hartinfarcten als om angina pectoris.
Bij 65-plussers zorgt het ozonniveau in de atmosfeer ook voor veel meer longaandoeningen. Alle onderzoeken tonen trouwens aan dat de wettelijk toegestande normen voor fijne stofdeeltjes, stifstofdioxide en ozon nog veel te hoog liggen en aanleiding geven tot veel meer hospitalisaties.

Meer lezen: Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken

Bronnen:
Larrieu S, Jusot JF, Blanchard M, Prouvost H, Declercq C, Fabre P, Pascal L, Tertre AL, Wagner V, Riviere S, Chardon B, Borrelli D, Cassadou S, Eilstein D, Lefranc A.
Short term effects of air pollution on hospitalizations for cardiovascular diseases in eight French cities: The PSAS program. - Sci Total Environ. 2007 Nov 15;387(1-3):105-12.

Jerrett M, Burnett RT. : Air pollution and cardiovascular events. - N Engl J Med. 2007 May 17;356(20):2104-5;

 

lijn