Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 september 2007
Resveratrol als voedingssupplement of in wijn tegen prostaatkanker
| 10/09/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Resveratrol als voedingssupplement of in wijn tegen prostaatkanker Over rode wijn werden al vele smakelijke wetenschappelijke artikelen geschreven. Rode wijn zou - indien het met mate gedronken wordt - hart- en bloedvaten beschermen. In het septembernummer van Prostate verscheen er een studie waaruit blijkt dat de resveratrol in rode wijn in staat is prostaatkanker te voorkomen.
De wetenschappers deden de testen wel op muizen. Bij de knaagdiertjes verminderde de kans op kanker met ruim 90 procent. Het enige probleem bij de mens is dagelijks voldoende resveratrol in de bloedbaan te krijgen. Mannen zouden iedere dag een fles rode wijn moeten drinken. Het is vanzelfsprekend niet de bedoeling om prostaatkanker te voorkomen en levercirrose te promoten. Daarom bestaan er voedingssupplementen die de 5 tot 10 milligram resveratrol leveren om kanker te voorkomen, of 15 tot 30 milligram resveratrol om het reeds bestaande ziektebeeld mee te helpen behandelen.
Mannen die toch wijn willen drinken moeten dit beperken tot twee glazen per dag (2.5 milligram resveratrol).

Meer lezen: Prostaatproblemen

Bronnen:
Gill C, Walsh SE, Morrissey C, Fitzpatrick JM, Watson RW.
Resveratrol sensitizes androgen independent prostate cancer cells to death-receptor mediated apoptosis through multiple mechanisms. / Prostate. 2007 Sep 6;

 

lijn