Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 november 2007
Tai Chi om sneller en beter te slapen
| 22/11/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Tai Chi om sneller en beter te slapen Eenvoudige Tai Chi oefeningen zijn in staat om oudere mensen met slaapproblemen te helpen om minder lang wakker te liggen en een veel betere slaapkwaliteit te krijgen. Dat blijkt uit een recente Amerikaanse studie die in het wetenschappelijk vakblad 'Sleep' verscheen. Een team van wetenschappers van het Oregon Research Instituut wilde de impact van Tai Chi nagaan op het behandelen en voorkomen van slaapproblemen. Aan de studie namen 118 mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 60 en 92 jaar deel. Alle proefpersonen hadden slaapproblemen. De meeste konden 's avonds moeilijk in slaap geraken en lagen gemiddeld iedere nacht veertig minuten wakker. Gedurende de nacht werden ze regelmatig wakker waardoor ze tijdens de dag moe en suf waren.

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep deed driemaal per week gedurende 60 minuten aan Tai Chi, de andere groep voerde een aantal lichte ademhaling- en strekoefeningen uit. De studie duurde zes maanden. Het besluit van de onderzoekers was dat Tai Chi voor een duidelijke verbetering van de slaap zorgde. De senioren konden rustig de nacht doorslapen en lagen gemiddeld 18 minuten minder lang wakker. Gedurende de dag waren er geen klachten meer van sufheid.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Bronnen:
Yeh GY, Mietus JE, Peng CK, Phillips RS, Davis RB, Wayne PM, Goldberger AL, Thomas RJ.
Enhancement of sleep stability with Tai Chi exercise in chronic heart failure: Preliminary findings using an ECG-based spectrogram method.
Sleep Med. 2007 Aug 2;

Li F, Fisher KJ, Harmer P, Irbe D, Tearse RG, Weimer C
Tai chi and self-rated quality of sleep and daytime sleepiness in older adults: a randomized controlled trial,
Journal of the American Geriatrics Society, Juin 2004, Vol. 52, No 6, 892-900.

 

lijn