Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Ongemakken
19 oktober 2021
Antibiotica
| Immuniteit |
Terug Verstuur link
lijn
Antibiotica Bacteriën die resistent zijn aan antibiotica, vormen een groot probleem in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Uit gegevens van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat het voorkomen van de beruchte multiresistente stafylococcus aureus (MRSA) is toegenomen tot meer dan 26 procent.
Dat artsen te snel naar antibiotica grijpen is de hoofdreden van de toename. De federale overheid heeft campagnes lopen om de opmars een halt toe te roepen.
Het risico van toenemende resistentie is vooral groot als een grote patiëntenpopulatie gelijktijdig met antibiotica behandeld wordt. Dit doet zich typisch voor bij periodes van acute opstoten van chronische bronchitis. Door het feit dat tienduizenden mensen gelijktijdig antibiotica nemen, waarbij de gevoelige bacteriële flora onderdrukt wordt, gaan er hoofdzakelijk nog resistente micro-organismen uitgewisseld worden, ook naar de niet behandelde individuen toe.

Het grote gevaar aan de resistentie is dat bacteriën uiteindelijk resistent worden voor alles. Ze worden multi-resistent. Multi-resistentie betekent dat een organisme ongevoelig is geworden voor meer dan één antibioticum en daarom (soms zeer) moeilijk is te bestrijden. Voorbeelden zijn bepaalde tbc-bacteriën maar ook de ziekenhuisbacterie MRSA.
Doordat de bacteriën resistent worden aan alles begint de bacterie van MRSA zich ook buiten het ziekenhuis te verspreiden. Zoals al eerder vermeld kan hij bij patiënten huidinfecties maar ook longontsteking en hersenvliesontsteking veroorzaken. Voor erg verzwakte personen kan een multiresistente kiem dodelijk zijn. Als gezonde bezoeker word je niet ziek van een resistente bacterie, maar je kunt er wel drager van worden. De bacterie blijf dan in je lichaam zitten en kan ooit problemen veroorzaken.
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 50 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".