Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Ongemakken
25 januari 2022
Gluten
| Metabolisme voeding |
Terug Verstuur link
lijn
Gluten Gluten (Latijns voor: lijm) omvatten een groep eiwitten in graankorrels, vooral in tarwe, spelt, rogge en gerst. Eigenlijk is dit het ‘reservevoedsel’ voor de kiem. Gluten zorgen ervoor dat brood na het rijzen zijn luchtige vorm behoudt.
Gluten worden vaak moeilijk en onvolledig afgebroken in de darm, waardoor dit diverse ongewenste reacties kan uitlokken: ontsteking, immuunreacties, vernietigen van de ‘tight junctions’ (de ‘afsluitingen’ tussen de cellen van het darmslijmvlies). Gluten openen deze, waardoor de darmbarrière doorlaatbaar wordt voor ongewenste stoffen en microben.
Hoe beter de darmflora, hoe meer bescherming tegen gluten en andere ongewenste stoffen. Dit kan variëren in de loop van het leven.

Gluten- en granen-gerelateerde ziekten of problemen:
- Coeliackie (glutenintolerantie): is een genetisch bepaalde ziekte, waarbij gluten ALTIJD een auto-immuunreactie uitlokken, die de darmwand ernstig beschadigt. Het gevolg is continue ontsteking, ook algemeen, spijsverteringsstoornissen, slechte opname van voedingsstoffen en binnensluipen van ongewenste stoffen en microben via de beschadigde darmbarrière. Minder bekend: dit kan ook elders in het lichaam ernstige reacties/ziekten uitlokken.
- Tarweallergie: is een allergische reactie op componenten in tarwe, die niet noodzakelijk optreedt bij andere granen. Dit kan leiden tot zeer heftige allergische reacties (zoals bij pinda-allergie).
- Glutensensitiviteit: veel mensen krijgen klachten na het eten van graanproducten: opgeblazen gevoel, buikkrampen, diarree, IBS (prikkelbare darm),… Oorzaken: aantasting darmbarrière door de gluten en onvolledige vertering, wat ontsteking en immuunreacties uitlokt.
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 50 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".