Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Ondervindt u last van de luchtvervuiling?
ABC GEZONDHEID - Ongemakken
9 december 2021
Maculadegeneratie
| Ogen |
Terug Verstuur link
lijn
Maculadegeneratie AMD of macula(ire)degeneratie is een belangrijke oorzaak van blindheid. Verouderen en ongezonde voeding verhogen het risico: zowat 15 % van de 70-plussers zou er aan lijden.
In het netvlies van het oog zijn er twee soorten zenuwcellen: kegeltjes en staafjes. AMD is een oogziekte waarbij de ‘kegeltjes’ in het centraal deel van het netvlies (de gele vlek) afsterven. Hierdoor word je niet volledig blind, maar het middelste deel in het gezichtsveld valt weg, waardoor enkel nog ‘beeld’ overblijft in de buitenste ring rond een zwarte of wazige vlek. Vervorming van lijnenpatronen in het midden is het eerste teken van AMD.

Er zijn twee vormen van AMD:
- enkel afsterven van zenuwcellen bij de ‘droge’ vorm
- bij de ‘natte vorm’ zijn er ook misvormingen van de bloedvaten in het netvlies, waardoor deze gaan ‘lekken’.
De ziekte is progressief, dus verslechtert bij het verouderen, en er zijn weinig behandelingsmogelijkheden.
Tekorten aan vitamines, antioxidanten en omega 3-vetzuren én het chronisch gebruik van aspirine en roken verhogen het risico.
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 50 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".