Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Ongemakken
24 januari 2022
Prikkelbare darm
| Spijsvertering |
Terug Verstuur link
lijn
Prikkelbare darm Ook wel Irritable-bowel syndrome (IBS) of ‘spastisch colon’ genoemd, is een veel voorkomende, chronische inflammatoire dikke-darmziekte die vooral vrouwen het leven zuur maakt. De belangrijkste symptomen zijn pijn, krampen, opgeblazen gevoel, en stoornissen in stoelgang (vorm/frequentie).
Ontstaan en oorzaken zijn vaak onduidelijk en zo divers, dat de geneeskunde er nog geen sluitende mening over kon produceren. Er is allicht niet één oorzaak, maar een cumulatief effect van diverse darmbelastende factoren, te beginnen bij en vóór de geboorte.

Mogelijks is er een familiale aanleg, alhoewel dit eerder te maken kan hebben met voedingsgewoonten. Het blijkt trouwens vooral een ‘moderne, Westerse ziekte’.
Stress, voeding en voedingsintoleranties zijn de eerst aanwijsbare oorzaken, maar dat kan individueel zeer verschillend zijn.

Recent onderzoek maakt ook duidelijk dat IBS een vicieuze cirkel is die onderhouden wordt door een overprikkelde darm-hersen-darm-as, waardoor de zenuwen in de darmwand overgevoelig worden, en op steeds meer zaken gaan overreageren.
Een andere piste is een lokale immuunrespons in de darmwand, na bijvoorbeeld een maagdarminfectie, waarbij histamine vrijgemaakt wordt door de ‘mastcellen’. Dit irriteert dan weer en maakt de lokale zenuwen overgevoelig. …

Zeker is ook dat de darmflora cruciaal is op dit gebied: verkeerde bacteriën in de dikke darm zijn reden genoeg om de darm chronisch te prikkelen. Rampzalige uitlokkende oorzaken zijn hierbij: keizersnede, flessenvoeding en antibiotica.
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 50 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".