Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Versterkt u actief uw weerstand?
Voedingssupplementen 0%
 
Beweging, rust, enz. 0%
 
Combinatie 100%
 
Niet 0%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 april 2008
Apolipoprotein B (Apo B) kan hartaanvallen veroorzaken
| 11/04/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Apolipoprotein B (Apo B) kan hartaanvallen veroorzaken De 'American Diabetes Association' en het 'American College of Cardiology' hebben een nieuwe schuldige gevonden voor het ontstaan van hart- en herseninfarcten. Tot nu werd aangenomen dat een te hoge concentratie 'slechte' LDL cholesterol mee verantwoordelijk was voor een hartinfarct. Amerikaanse wetenschappers zijn er nu echter van overtuigd dat ze meer mensenlevens kunnen redden door de concentratie van de transportmolecule van de LDL (Low Density Lipoproteïnen) onder controle te houden. De apolipoproteine B (Apo B) is een duidelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten omdat het de LDL cholesterol transporteert naar de bloedvaten waar het tot plaquevorming kan leiden die uiteindelijk arteriosclerose wordt. De Amerikaanse cardiologen willen hun diagnosevorming nu vooral richten op de eerder genoemde transportmolecule.

De therapeutische benadering om te hoge LDL-waarden te bestrijden blijft dezelfde. Men gebruikt daarvoor statines en coenzym Q10 om de nevenwerkingen te beperken. Apolipoproteine B (Apo B) waarden kunnen verlaagd worden door tocotrienolen, een zeer zeldzame vorm van vitamine E. Deze tocotrienolen zitten in druivenpitolie. Mensen die van hun arts horen dat ze een te hoge LDL cholesterolspiegel hebben kunnen ook dagelijks een kleine portie druivenpitolie gebruiken om de aanwezigheid van Apolipoprotein B (Apo B) te beperken.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Bronnen:
Brunzell JD, et al,
Lipoprotein management in patients with cardiometabolic risk: consensus statement from the American Diabetes Association and the American College of Cardiology Foundation,
Diabetes Care, 2008, vol. 31, no 4, 811-22.

 

lijn