Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Zijn luizen een hygieneprobleem?
Ja 28%
 
Neen 66%
 
Weet ik niet 6%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 augustus 2019
EPA en DHA als preventie én behandeling van kanker
| 30/08/2019 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
EPA en DHA als preventie én behandeling van kanker Meerdere medische studies ondersteunen al het nut van omega-3-suppletie zowel als kankerpreventie als bij behandeling van kanker. De reguliere oncologie negeert dit jammer genoeg, maar in diverse universitaire centra wordt dit wel toegepast.
Bij patiënten met borstkanker zagen Amerikaanse artsen dat een hogere omega-3-inname geassocieerd was met minder ontstekingen. Gevolgen: minder vermoeidheid, tumorgroei en metastasen, en een langere overleving.
In het VU medisch centrum (Amsterdam) verbeterde een omega 3-supplement, met 2 gram EPA (Eicosapentaeenzuur) en 1 gram DHA (Docosahexaeenzuur), de levenskwaliteit bij longkankerpatiënten. Ze waren gezonder en lichamelijk, geestelijk en sociaal actiever dan andere patiënten die geen supplement namen.

Enkele nieuwe studies bevestigen zowel de preventieve waarde als het nut bij behandeling:
- EPA/DHA-supplementen, toegediend vanaf de borstkankerdiagnose, remmen evolutie en verspreiding van de tumor af.
- Toediening van EPA/DHA tijdens de behandeling vermindert de kwalijke neveneffecten van chemo- en radiotherapie.
- EPA/DHA-toediening halveert tumorgroei en metastasering, waarschijnlijk door stimuleren van de immuniteit.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe borstkanker voorkomen?

Meer lezen:
Omega-3 bij chemotherapie
Omega-3 kan je ook halen uit krill
Omega-3 beschermt tegen darmkanker

Bronnen:
De Cicco P et al. Nutrition and Breast Cancer: A Literature Review on Prevention, Treatment and Recurrence. Nutrients 2019 Jul 3;11(7).
Haraldsdottir A et al. Early Life Residence, Fish Consumption, and Risk of Breast Cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2017 Mar;26(3):346-354
Alfano CM, Imayama I et al. Fatigue, Inflammation, and ω-3 and ω-6 fatty acid intake among breast cancer survivors. J Clin Oncol. 2012 Apr 20;30(12):1280-7.
van der Meij BS, Langius JA et al. Oral nutritional supplements containing n-3 polyunsaturated fatty acids affect quality of life and functional status in lung cancer patients during multimodality treatment: an RCT. Eur J Clin Nutr. 12 03;66(3):399-404
Paixão EMDS et al. The effects of EPA and DHA enriched fish oil on nutritional and immunological markers of treatment naïve breast cancer patients: a randomized double-blind controlled trial. Nutr J. 2017 Oct 23;16(1):71.

 

lijn