Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
Ja dagelijks 65%
 
Af en toe 12%
 
Neen 23%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 september 2013
Epilepsie: voeding en genen
| 27/09/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Epilepsie: voeding en genen Wetenschappers uit Noorwegen vonden een genetisch defect (GLUT1-DS) dat epilepsie kan veroorzaken. GLUT1 regelt de opname van glucose in de hersencellen. Wanneer dat gen defect is, kunnen hersencellen niet optimaal functioneren. Ondanks dat dit defect aangeboren is, bestaat er een goede oplossing voor: het ketogeen dieet. In noodgevallen gaan de hersenen energie halen uit vetten in plaats van suikers. Door minder suikers en meer vetten te eten gaat de lever 'ketonlichaampjes' aanmaken, die een alternatieve energiebron zijn voor de hersencellen.

Het ketogeen dieet is een van de oudste effectieve behandelingen tegen epilepsie. Het ketogeen dieet is arm aan koolhydraten en rijk aan vetten, en zou bij twee derde van de epilepsie-patiënten enige verbetering geven. Ondanks dat de meeste patiënten matig tot goed geholpen zijn met medicatie, is een kwart van de patiënten verplicht om naar alternatieven te zoeken. Het ketogeen dieet is een goed alternatief, dat door artsen te weinig overwogen wordt. Het dieet in de praktijk toepassen is immers erg lastig.

Tips tegen epilepsie

Meer lezen
Ketogeen dieet werkt uitstekend bij epilepsie
Epilepsie: corrigeer uw vitamine D-tekort!

Bronnen:
Ramm-pettersen A, Nakken KO et al. Good outcome in patients with early dietary treatment of GLUT-1 deficiency syndrome: results from a retrospective Norwegian study. Developmental Medicine & Child Neurology 2013, 55: 440-447

 

lijn