Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
Vaak 32%
 
Soms 24%
 
Zelden of nooit 44%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 juli 2010
Galstenen oplossen met terpenen
| 06/07/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Galstenen oplossen met terpenen Veel mensen kampen met galstenen, maar meestal hebben ze er geen last van. Soms gaan galstenen de galafvoer verstoppen en dat voel je onmiddellijk. Dan zal de reguliere arts ervoor kiezen om de galblaas te verwijderen. Een ideale oplossing is dit zeker niet, ook al omdat in meer dan 10% van de gevallen de problemen zullen terugkeren.
Het nemen van galzuursupplementen is het proberen waard. Na zes maanden tot twee jaar kan deze behandeling de galsteen langzaam oplossen. Erg effectief is dit niet omdat de galstenen hierna terugkomen en omdat er de spijsverteringsongemakken mee gemoeid zijn.

Terpenen zijn vetachtige substanties uit planten met doorgaans een sterke geur. De typische dennen- en citroengeur is afkomstig van terpenen. Ze stimuleren de galdoorstroom en verhinderen de vorming van galkristallen. In klinische testen doen ze het niet slecht. Het product Rowachol lost 30% van de galstenen op, al dan niet gedeeltelijk. Een andere studie combineerde Rowachol met galzuren (chenodeoxycholzuur) en behaalde een oplossing van de galstenen na twee jaar bij 50% van de patiënten.
Rowachol bevat eigenaardig genoeg geen limoneen, dat nochtans een van de meeste voorkomende terpenen is in de natuur. Limoneen lijkt zelfs betere resultaten te boeken, zoals een studie bij 140 patiënten toont: 48% volledige oplossing van de galstenen en 14% gedeeltelijke oplossing. In een tweede fase behaalden nog eens 8% van de patiënten volledige oplossing nadat hexamethafosfaat aan de behandeling toegevoegd werd. De behandeling was aanzienlijk korter: drie weken tot vier maanden.

Galondersteunende tips

Bronnen:
Sun Jidong. D-limonene: Safety and clinical applications. Altern Med Rev. 2007; 12(3): 259-264
Gaby AR. Natural and nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones. Altern Med Rev. 2009; 14(3): 258-267

 

lijn