Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
Ja 27%
 
Weinig 34%
 
Neen 39%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 mei 2008
Het minigesprek: Omega-3 en aggressiviteit (met Laure Buydens, psychiater)
| 29/05/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Het minigesprek: Omega-3 en aggressiviteit (met Laure Buydens, psychiater) ABC Gezondheid: Van waar komt uw interesse om het belang van omega-3 vetzuren te bestuderen bij agressieve verslaafden?

Laure Buydens: "Samen met mijn team was het ons opgevallen dat vroegere studies melding maakten van vitaminen- en omega-3 tekorten bij agressieve mensen met verslavingsproblemen."

ABC Gezondheid: Hoeveel grammen omega-3 vetzuren moeten agressieve mensen gebruiken om hun geweldgevoelens te neutraliseren?

Laure Buydens: "We hebben ons gebaseerd op de klinische studies van Hibbeln et al (2006). Zij kwamen tot de slotsom dat 3.5 gram omega vetzuren per dag voldoende is om mensen met een 2000 caloriën dieet per dag te beschermen tegen cardiovasculaire en neurologische aandoeningen. Verschillende andere onderzoeken toonden aan dat 3 gram omega-3 per etmaal volstaat om agressiviteit te temperen zonder dat er nevenverschijnselen optreden."

ABC Gezondheid: Denkt u dat omega-3 supplementen alle mensen met agressieve neigingen kunnen helpen?

Laure Buydens: "Ja. Uit een Japanse studie blijkt dat een dagelijkse toediening van DHA (Docosahexaeenzuur), samen met EPA (Eicosapentaeenzuur) het voornaamste omega-3 vetzuur, de aggresiviteit van studenten die onder stress stonden duidelijk verminderde en hun leercapaciteit verbeterde. Een andere studie, dit keer met EPA, beperkte de agressie bij vrouwen die aan het borderline syndroom leiden. Tot slot toonde een derde onderzoek aan dat omega-3 en andere vitaminen de agressie bij gevangenen sterk verminderde.

Meer lezen: Hoe alcoholproblemen voorkomen?

Bronnen:
Laure Buydens-Branchey, M.D.
Long-chain N-3 Polyunsaturated Fatty Acids Decrease Feelings of Anger in Substance Abusers,"
Psychiatry Res, 2008 Jan 15;157(1-3):95-104 45708 (2/2008)

 

lijn