Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
Voortdurend 13%
 
Regelmatig 41%
 
Soms 31%
 
Zelden 16%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 juni 2012
Het vakantieziektesyndroom
| 27/06/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Het vakantieziektesyndroom Het klinkt bizar, maar het is een feit dat circa 3 procent van de actieve beroepsbevolking last heeft van een nieuwe stress gerelateerde ziekte.
Voor de Nederlandse professor Ad Vingerhoets, die klinische psychologie doceert aan de universiteit van Tilburg, is de 'vakantieziekte' een vrij nieuw fenomeen. Mensen die aan dit syndroom lijden worden altijd ziek als ze een aantal vrije dagen hebben. Ze krijgen infecties, hoofd- en rugpijn, aanvallen van reuma. Ze hebben deze klachten niet als ze volop aan het werk zijn.

Volgens de Nederlandse wetenschapper heeft alles te maken met de bruuske overgang van stressvol presteren en opeens totaal niets meer moeten doen. Dergelijke toestand heeft hormonale gevolgen, de adrenalineproductie valt sterk terug, maar het cortisolniveau reageert veel trager, zodat de immuniteit verzwakt.
Volgens Ad Vingerhoets is stresscontrole door middel van regelmatige fysieke activiteit de enige manier om het vakantieziektesyndroom, dat op ieder ogenblik van het jaar kan toeslaan, te elimineren.

Stressbeheersing is een manier van denken

Meer lezen:
De gevolgen van negatieve stress

Bronnen:
Vingerhoets AJ, Van Huijgevoort M, Van Heck GL.
Leisure sickness: a pilot study on its prevalence, phenomenology, and background.
Psychother Psychosom. Nov-Dec 02;71(6):311-7.

 

lijn