Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
Ja 28%
 
Weinig 33%
 
Neen 40%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 januari 2009
Kantoorwerk en diepe veneuze thrombose
| 17/01/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Kantoorwerk en diepe veneuze thrombose De miljoenen mannen en vrouwen, die urenlang voor een computerscherm zitten te werken, hebben een sterk verhoogd risico om op een dag geconfronteerd te worden met een diepe veneuze thrombose. Die ontstaat meestal in de diepere aders van de onderste ledematen, alhoewel deze veneuse thrombose ook in de bovenste ledematen kan voorkomen. De vorming van een dergelijke klonter kan levensgevaarlijk zijn. Over het algemeen manifesteert dit zich door vochtophoping in het been en pijn in de kuit of de dij. Soms gaat het onopgemerkt voorbij, al blijft de toestand ook dan heel ernstig. Een bloedklonter gevormd in een diepere ader kan immers loskomen. Hij wordt meegenomen door de bloedstroom en belandt in de longvaten. Dit noemt men een pulmonaire embolie (longembolie). Een pulmonaire embolie veroorzaakt meestal pijn in de borst en ademhalingsmoeilijkheden.

Preventiemaatregelen, die een diepe veneuze thrombose kunnen helpen voorkomen, zijn bijvoorbeeld ieder uur gedurende enkele minuten stappen en veel water drinken of andere drankjes (2 liter per dag) met uitzondering van koffie of alcohol.

Vermoeidheid
Hoe herstel je de vochtbalans?
Hoe behandel je vochtopstapeling in de weefsels?

Bronnen:
Kahn S R, Shrier I et al. Determinants and Time Course of the Postthrobotic Syndrome after Acute Deep Venous Thrombosis, Ann Intern Med., nov. 2008, Vol. 149, N° 10, 698-707.

 

lijn