Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
Voortdurend 13%
 
Regelmatig 41%
 
Soms 31%
 
Zelden 16%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 mei 2019
Mannelijke onvruchtbaarheid zorgwekkend
| 21/05/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Mannelijke onvruchtbaarheid zorgwekkend De kwaliteit van het sperma gaat er sterk op achteruit. Sinds de jaren negentig is de spermakwaliteit met 40 % gedaald, wat overeenkomt met een vijf keer hoger aantal van onvruchtbare mannen.
Een belangrijke oorzaak is milieuvervuiling. In het milieu zitten stoffen met oestrogeenachtige werking (xeno-oestrogenen) die de zaadproductie remmen en de ontwikkeling van de man tijdens de puberteit verstoren.

Xeno-oestrogenen worden in cosmetica gebruikt. Ook de pil, synthetische oestrogenen, zijn een mogelijke bedreiging. Deze oestrogenen komen via de urine in het toiletwater en het drinkwater terecht. Waterzuiveringsinstallaties slagen er niet in om deze stoffen af te breken. Ten slotte zijn andere chemicaliën zoals pcb's, dioxines en bepaalde pesticiden, ook ongunstig voor de vruchtbaarheid.

Behandeling van onvruchtbaarheid
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Lees ook:
Darmen beschermen tegen toxines
Pilgebruiksters minder antioxidantena>
Elektromagnetische straling oorzaak van dalende vruchtbaarheid?

Bronnen:
Hotchkiss AK, Rider CV et al. Fifteen years after "Wingspread"--environmental endocrine disrupters and human and wildlife health: where we are today and where we need to go. Toxicol Sci. 08 10;105(2):235-59. Epub 08 02 16.

 

lijn