Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
Ja 27%
 
Weinig 34%
 
Neen 39%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 september 2020
Olijfolie, onmisbaar in de keuken
| 16/09/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Olijfolie, onmisbaar in de keuken Epidemiologische studies tonen dat het verband tussen vetten en zwaarlijvigheid niet zo sterk is, en er soms zelfs een omgekeerd verband zichtbaar is. Bij olijfolie is dit duidelijk zichtbaar. Hoe meer olijfolie je eet, hoe de kleiner de kans dat je gewicht aan de hoge kant is.
Olijfolie doet veel meer dan 'niet dik maken'. Het verlaagt de cholesterol in het bloed, beschermt onder andere tegen de ziekte van Alzheimer, hypertensie en hart- en vaatziekten. Het bevat sterke antioxidanten en heeft mogelijk ook een preventief effect op maagzweren en tegen gewrichtsontstekingen. Opmerkelijk is dat olijfolie ook beschermt tegen kanker, zoals huidkanker en borstkanker.

De olijfolie bekomen uit de eerste persing, gelabeld als 'extra virgin', verdient de voorkeur. Deze persing is koud gebeurd, zodat er geen hittegevoelige voedingsstoffen verloren gaan. Een tweede persing levert gewone virgin olijfolie, die van lagere kwaliteit is.
Al bij al is olijfolie een stabiele olie waarmee je zelfs kan frituren. Frituren is echter nooit gezond, dus daarom wordt aangeraden olijfolie zoveel mogelijk koud te eten of te verwerken in gewone warme gerechten.

Geef je hart de optimale bescherming!
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Lees ook:
Olijfolie tegen aderverkalking
Olijfolie tegen auto-immuunziekten
Olijfolie voordeligst bij het verouderen

Bronnen:
Soriguer F, Almarazl MC et al. Incidence of obesity is lower in persons who consume olive oil. European Journal of Clinical Nutrition 09 63, 1371¬-1374
Abuznait AH, Qosa H et al. Olive-oil-derived oleocanthal enhances β-amyloid clearance as a potential neuroprotective mechanism against Alzheimer's disease: In vitro and in vivo studies. ACS Chem Neurosci. 2013 Feb 25. [Epub ahead of print]
Wongwarawipat T et al. Olive Oil-related Anti-inflammatory Effects on Atherosclerosis: Potential Clinical Implications. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):51-62.
Nocella C et al. Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):4-13.

 

lijn