Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
Ja 28%
 
Weinig 33%
 
Neen 40%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 december 2020
Polyfenolen preventief effect tegen Alzheimer én diabetes
| 29/12/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Polyfenolen preventief effect tegen Alzheimer én diabetes Tot nu toe is er geen effectieve behandeling voor Alzheimer gevonden, de farmaceutische industrie heeft het zelfs opgegeven en de onderzoeken stopgezet. Wat wel ruimte maakt voor onderzoek van natuurlijke middelen voor preventie van de ziekte van Alzheimer, en zelfs het vertragen van de ontwikkeling ervan. Wat misschien uiteindelijk kan leiden tot behandeling?
Talloze studies citeren: gezonde (Mediterrane) voeding, groenten en fruit, flavonoïden, én beweging en muziek.

Veel recente studies focussen op diverse bioflavonoïden, en specifiek op ‘polyfenolen’ die vooral voorkomen in donkergekleurd fruit(bessen) en groenten. Zoals bijvoorbeeld de bekende resveratrol en OPC. Dit zijn niet alleen krachtige antioxidanten, ze zijn ook ontstekingsremmend, neuroprotectief (beschermen zenuwcellen) én verminderen de accumulatie van amyloïd-plaques in de hersenen.
Uit vele studies blijkt dat een langdurige hogere consumptie van deze polyfenolen zowel diabetes voorkomt als het metabool profiel in de hersenen en de cognitieve functies beschermt.
Ter preventie van de ontwikkeling van Alzheimer wordt vooral een aangehouden combinatie hiervan met bewegingsinterventies aangeraden.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie

Meer lezen:
Vasculaire dementie
Gezonde voeding houdt je geest scherp
Carotenoïden beschermen hersenen, ook bij senioren

Bronnen:
Broderick TL et al. Neuroprotective Effects of Chronic Resveratrol Treatment and Exercise Training in the 3xTg-AD Mouse Model of Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci 2020 Oct 4;21(19):7337.
Karom M et al. An increasing role of polyphenols as novel therapeutics for Alzheimer's: A review. Med Chem. 2019 Nov 5. doi: 10.2174/1573406415666191105154407. [Epub ahead of print]
Silveira AC et al. The Action of Polyphenols in Diabetes Mellitus and Alzheimer's Disease: A Common Agent for Overlapping Pathologies. Curr Neuropharmacol. 2019 Jul; 17(7): 590–613.
Colizzi C. The protective effects of polyphenols on Alzheimer's disease: A systematic review. Alzheimers Dement (N Y). 2018 Nov 1;5:184-196.

 

lijn