Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
Ja 28%
 
Weinig 33%
 
Neen 40%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 oktober 2015
Winteruur en gezondheidsproblemen
| 21/10/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Winteruur en gezondheidsproblemen Het menselijk organisme heeft volgens een grote Duitse studie, waar 55.000 mensen aan deelnamen, iets minder moeilijkheden om zich terug aan te passen aan het normale winteruur dat op 25 oktober terug van toepassing wordt. Bij de invoering van het zomeruur zijn de problemen iets groter.
De wetenschappers waarschuwen de overheid er voor dat men de gezondheidsgevolgen van de invoering van zomer- en wintertijd zeer sterk onderschat. Het ogenschijnlijk banale uurtje verschil zorgt ervoor dat het slaapritme van de mens gedurende tien weken per jaar voor niets wordt verstoord.

Bij de overschakeling naar het winteruur, is er een aanpassing van zes weken nodig, bij het zomeruur duurt de aanpassing gemiddeld vier weken. Het veranderen van uur resulteert in slaapproblemen, Concentratieproblemen op het werk, depressies of agressie en eetproblemen. Sommige wetenschappers hebben echter een eenvoudige oplossing voor de mensen die het zich kunnen veroorloven. Een dagelijkse siësta tussen 13u en 15u kan het probleem gedeeltelijk oplossen. Dat is de reden waarom zakenmensen en piloten, maar ook een aantal politieke leiders dit natuurlijke middel zelf toepassen. Die praktijk wordt wel moeilijker op de werkvloer.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Lees ook:
Voeding om beter te slapen!
Bescherm je tegen de winterdepressie!>
Bescherm je hart, geniet van een siësta

Bronnen:
Thomas Kantermann, Myriam Juda, Martha Merrow, and Till Roenneberg
The Human Circadian Clock's Seasonal Adjustment Is Disrupted by Daylight Saving Time
Current Biology 10.1016/j.cub.07.10.025 advanced publication on line

 

lijn