Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
Ja 27%
 
Weinig 34%
 
Neen 39%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 mei 2015
Zoetstoffen in koffie en depressie
| 21/05/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Zoetstoffen in koffie en depressie De zoetstof die je in je koffie doet, bepaalt al het risico op depressie! Wetenschappers hebben verbanden gevonden tussen gebruik van zoetstof in koffie en depressie. Koffiedrinkers die aspartaam als zoetstof gebruiken, hebben een 25% groter risico op depressie. Normaal verlaagt koffie het risico op depressie en zelfs het toevoegen van suiker of honing verandert niets aan dat verlaagd risico.

Het is niet de eerste maal dat wetenschappers een verband vinden tussen depressie en zoetstoffen. Ook gesuikerde frisdranken zijn geassocieerd met depressie, maar met kunstmatig gezoete frisdranken is het veel erger gesteld. Het risico op depressie neemt dan toe per blikje dat je per dag drinkt.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Overgewicht voorkomen

Lees ook:
Is aspartaam echt veilig?
Light frisdranken geassocieerd met hartproblemen
Suikervervangers verstoren eetgedrag en veroorzaken gewichtstoename

Bronnen:
Guo X, Park Y, Freedman ND et al. Sweetened beverages, coffee, and tea and depression risk among older US adults. PLoS One. 2014;9(4):e94715

 

lijn