Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 november 2018
‘Hot’ eten beschermt tegen hart- en vaatziekten
| 19/11/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
‘Hot’ eten beschermt tegen hart- en vaatziekten Chili-pepertjes bevatten ‘hete’ bioactieve molecules, ‘capsaïcines’ (CAPs). Die kunnen niet alleen de smaakpapillen teisteren maar hebben tegelijk ook heel wat gezonde fysiologische effecten: antioxidant, ontstekingsremmend, en zelfs een anti-kankereffect. Ze werden soms al gebruikt als vermageringsingrediënt. En ze blijken inderdaad de ongezonde effecten van teveel vet- en suikerconsumptie te kunnen verminderen. Door regulering van het energiemetabolisme en de oxidatieve stress, én door verhoogde lipolyse (afbraak van vetmolecules in de vetcellen) is gewichtsverlies inderdaad mogelijk.

Maar CAPs hebben ook vaatbeschermende eigenschappen, door vermindering van oxidatieve stress en ontsteking, én door verhoogde productie van vaatbeschermende molecules. Hierdoor verbeteren ze het hele scala aan cardiometabole parameters: bloedvatkwaliteit, endotheelfunctie en hypertensie, insulinegevoeligheid en bloedsuikerwaarden, zelfs de cholesterolwaarden.
Al deze effecten samen kunnen dus het metabool syndroom en het cardiovasculair risico gunstig beïnvloeden.
NB. Dit geldt niet voor gewone peper, en nauwelijks voor gewone paprika’s.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Hoe voorkom je diabetes?

Meer lezen:
Polyfenolen bieden bescherming cardiovasculair
Eet pikant voor een langer en gezond leven
Verbrand meer vetten met rode pepers

Bronnen:
Sahin K et al. Ingested capsaicinoids can prevent low-fat-high-carbohydrate diet and high-fat diet-induced obesity by regulating the NADPH oxidase and Nrf2 pathways. J Inflamm Res. 2017 Nov 13;10:161-168.
Qin Y et al. Capsaicin Supplementation Improved Risk Factors of Coronary Heart Disease in Individuals with Low HDL-C Levels. Nutrients. 2017 Sep 20;9(9).
Juturu V. Capsaicinoids Modulating Cardiometabolic Syndrome Risk Factors: Current Perspectives. J Nutr Metab. 2016;2016:4986937.
Huang W et al. Capsaicinoids but not their analogue capsinoids lower plasma cholesterol and possess beneficial vascular activity. J Agric Food Chem. 2014 Aug 20;62(33):8415-20.

 

lijn