Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 juli 2021
Alfa-liponzuur: essentieel voor je gezondheid
| 27/07/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Alfa-liponzuur: essentieel voor je gezondheid Alfa-liponzuur is een natuurlijke zwavelhoudende antioxidant dat we, zoals andere dieren en planten, zelf produceren,. Alfa-liponzuur is zeer belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Het heeft een functie in tal van lichaamsprocessen zoals bijvoorbeeld leverfunctie en glucosemetabolisme. In de mitochondriën (energiefabriekjes in de lichaamcellen) werkt het als cofactor om oxidatieve schade te voorkomen. Alhoewel we het zelf kunnen produceren, schiet die capaciteit vaak tekort. Vooral bij het verouderen. We kunnen ook een deel halen uit (gezonde) voeding, maar ook dat is vaak niet genoeg.
Vroeger onderzoek toonde al de effectiviteit aan van suppletie bij diabetes. Het kan verbetering brengen bij diabetische neuropathie (zeer pijnlijke zenuwaantasting, vooral in de voeten), en zelfs bij sommige kankers wordt het al ingezet.

Recente onderzoeken toonden aan dat -door verbetering van de insulinefunctie en glucose-opname in de cellen- vrouwen met obesitas gebaat kunnen zijn bij suppletie met alfa-liponzuur. Niet alleen voor gewichts(vet)verlies maar ook voor vermindering van de oxidatieve stress.

NVDR. Alfa-liponzuur bestaat in 2 ‘spiegel’vormen: ‘S’ (synthetisch) en ‘R’ (natuurlijk, betere opname en bioactiever). Veel supplementen zijn een R-S-mengsel. De pure R-vorm zou 3 maal actiever zijn.

Hoe voorkom je diabetes?
Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl

Meer lezen:
Liponzuur voor diabetici
Veroudering en mitochondriën
Alfaliponzuur helpt bij leververvetting

Bronnen:
LIPOIC ACID SUPPLEMENTS AND WEIGHT LOSS: A New Clinical Trial Sheds Light on Potential Benefits. Linus Pauling Institute 2021; https://lpi.oregonstate.edu/sites/lpi.oregonstate.edu/files/pdf/newsletters/lpi_win21_newsletter.pdf
Roy P et al. Natural Antioxidant Application on Fat Accumulation: Preclinical Evidence. Antioxidants (Basel). 2021 May 27;10(6):858.
Salehi B et al. Insights on the Use of alpha-Lipoic Acid for Therapeutic Purposes.
Biomolecules. 2019 Aug 9;9(8):356.

 

lijn