Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 augustus 2007
Alzheimer voorkomen, vertragen en natuurlijk behandelen
| 04/08/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Alzheimer voorkomen, vertragen en natuurlijk behandelen De medische wetenschap was er lang van overtuigd dat er geen remedie bestond tegen de ziekte van Alzheimer.> Vandaag bekijkt men het voorkomen, vertragen en behandelen van dementie op een meer positieve en hoopgevende manier.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen zouden denken, komen de oplossingen niet via nieuwe medicatie. Het zijn vooral gezonde levensomstandigheden die Alzheimer op afstand kunnen houden.
Geheugenproblemen en andere cognitieve problemen worden voor een deel veroorzaakt door een te hoog homocysteïneniveau in het bloed. Een teveel aan homocysteïne veroorzaakt immers schade aan de hersencellen omdat de bloedsomloop niet meer optimaal verloopt. Een teveel aan homocysteïne kan verholpen worden door preventief of curatief dagelijks gebruik te maken van drie vitaminen uit de B-groep (vitamine B9 of foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12). Studies tonen aan dat een gebrek aan deze B-vitaminen bepaalde soorten dementie mee veroorzaken.
Verder is het ook belangrijk voldoende vitamine E per dag in te nemen. Vitamine E is de antioxidant bij uitstek om het teveel aan vrije radicalen in de bloedsomloop op te ruimen. Vrije radicalen beschadigen ook de neuronen (synoniem voor hersencellen).
Ginkgo Biloba is een ander uitstekend, bloedverdunnend middel dat zowel als antioxidant werkt als bescherming biedt tegen micro ontstekingen die schade toebrengen aan de hersencellen. Mensen die reeds chemische bloedverdunners nemen, of aspirines gebruiken, moeten hun arts raadplegen vooraleer ze met ginkgo biloba beginnen.
Aspirine is immers ook een bloedverdunner.
Onze hersenen hebben tevens voortdurend Acetylcholine (vaak afgekort tot ACh), een neurotransmitter nodig, die vooral betrokken is bij de impulsoverdracht van de zenuw naar de skeletspiercellen. Lecithine zorgt voor de aanvoer van deze 'hersenvoeding'. Onze klassieke voeding levert nooit voldoende hoeveelheden lecithine. Het is daarom aangewezen lecithine in de vorm van een degelijk voedingssupplement te gebruiken.
Tot slot is het belangrijk om iedere dag minstens een half uurtje te bewegen. Uit studies blijkt dat lichamelijk actieve mensen hun aantal hersencellen zien toenemen, terwijl zetelzitters neuronen verliezen.

Lees ook: Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Bronnen:
Haan MN, Miller JW, Aiello AE, Whitmer RA, Jagust WJ, Mungas DM, Allen LH, Green R.
Homocysteine, B vitamins, and the incidence of dementia and cognitive impairment: results from the Sacramento Area - Latino Study on Aging. / Am J Clin Nutr. 2007 Feb;85(2):511-7.

 

lijn