Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 augustus 2007
Angst of depressie?
| 28/08/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Angst of depressie? Pessimistische gedachten, vermoeidheid, onverklaarbare angst. Het zijn symptomen van mensen die zich liever willen isoleren in afwachting van betere tijden. Indien dergelijke verschijnselen regelmatig voorkomen moet er wellicht gedacht worden in de richting van een depressie of angststoornis. Tien procent van de mannen en twingtig procent van de vrouwen worden in hun leven minimaal een keer met een depressie of angsttoestanden geconfronteerd.

Angst en depressie zijn twee ziektebeelden die soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Veel symptomen lijken immers dezelfde, zoals innerlijke spanningen, geheugenproblemen en moeilijk kunnen slapen. Toch zijn er ook zeer duidelijke verschillen. Depressieve mensen tonen in niets nog echte interesse, ze voelen zich minderwaardig en hun manier van denken verloopt zeer traag. Het concentratievermogen is verstoord. Iemand die depressief is stapt meestal moe uit zijn bed. De vermoeidheidsklachten verminderen echter naarmate de dag vordert. De slaapproblemen treden meestal in de vroege ochtend op.

Mannen en vrouwen die last hebben van angstgevoelens zijn zeer aandachtig. Dat is trouwens een van de redenen dat ze angstig worden. Er komen teveel gedachten in hen op en ze kunnen ze niet snel genoeg een juiste plaats geven of ze gewoon negeren. Hun moeheid ontstaat door de onrust en het overdreven waakzaam zijn. Deze mensen kunnen vanaf het begin van de nacht zeer moeilijk slapen omdat hun geest nog teveel bezig is met de grote en kleine dingen die tijdens de voorbije dag zijn gebeurd. Tot slot, angsttoestanden komen meer voor bij jonge mensen, depressies zijn meestal terug te vinden bij iets oudere mannen en vrouwen.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Hoe hyperventilatie voorkomen?

Lees ook:
Yoga vermindert angst
Minder angst met gezonde voeding
Minder angst en depressie met een B-complex

Bronnen:
Mayo-Wilson E. : Internet-based cognitive behaviour therapy for symptoms of depression and anxiety: a meta-analysis. - Psychol Med. 2007 Aug;37(8):1211

 

lijn