Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 augustus 2012
Antidepressiva zijn meestal nutteloos
| 14/08/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Antidepressiva zijn meestal nutteloos Antidepressiva werken niet bij milde depressie of zelfs bij 'ernstige depressie'. Enkel bij 'zeer ernstige depressie' hebben ze een 'substantieel effect'. Dat schrijven Steven Hollon en collega's in het gezaghebbende 'Journal of the American Medical Association'. De meeste depressiepatiënten hebben daarom geen medicatie nodig. Een goed gesprek met een therapeut of zelfs een suikerpil werkt bij hen even goed.

Minder dan een kwart van patiënten met een depressie die zich aandienen bij de arts, heeft een zeer zware depressie en komt in aanmerking voor medicatie. Nochtans blijft het gebruik van antidepressiva in ons land sterk stijgen. Tussen 2005 en 2010 steeg de verkoop in België met 30 %. Depressie komt bij vrouwen dubbel zo vaak voor: 7 % van de vrouwelijke bevolking nam antidepressiva op het moment van een enquête in 2008.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Meer lezen
EPA is een antidepressivum
'Foliumzuur moet een optie zijn voor vrouwen met depressie'>
Zinksupplementen als antidepressiva

Bronnen:
Fournier JC, DeRubeis RJ et al. Antidepressant drug effects and depression severity: a patient-level meta-analysis. JAMA. 2010 Jan 6;303(1):47-53

 

lijn