Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Ondervindt u last van de luchtvervuiling?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 mei 2011
Antioxidanten bij mannelijke onvruchtbaarheid
| 05/05/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Antioxidanten bij mannelijke onvruchtbaarheid Ongeveer 15 % van de mannen heeft vruchtbaarheidsproblemen. Oxidatieve stress draagt bij in het ontwikkeling van onvruchtbaarheid. Oxidatieve stress verlaagt de zaadcelconcentratie, de beweeglijkheid van zaadcellen en de capaciteit om een eicel binnen te dringen. Zaadcellen zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, die bijzonder gevoelig zijn aan oxidatieve stress.

Volgens wetenschappelijk onderzoek komen de volgende antioxidanten in aanmerking: carnitine, vitamine E, vitamine C, selenium, carotenoïden, glutathion, N-acetylcysteïne, co-enzym Q10 en pentoxifylline. Deze antioxidanten verlagen de oxidatieve stress, zoals aangetoond in studies, en vaak verbeteren ze de kwaliteit van het sperma. De auteurs van de studie vermelden er wel bij dat het nog te vroeg is om definitieve aanbevelingen te maken, omdat er nog te weinig klinische studies uitgevoerd zijn.

Behandeling van onvruchtbaarheid
De eenvoud van het leverreinigend diëet.
Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Bronnen:
Agarwal A, Sekhon LH. The role of antioxidant therapy in the treatment of male infertility. Human Fertility, December 2010; 13(4): 217-225

 

lijn