Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 maart 2013
Appelen verminderen astmakans bij kinderen
| 07/03/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Appelen verminderen astmakans bij kinderen Het aantal jonge kinderen dat aan astma lijdt neemt spectaculair toe. Volgens een aantal onderzoekers is die stijging o.a. toe te schrijven aan veranderde voedingsgewoonten. Er bestaan talrijke studies waaruit blijkt dat kinderen die weinig fruit eten meer astmagevoelig zijn. Fruit en appelen in het bijzonder, zijn rijk aan beschermende antioxidanten. Een recente studie (juni 2007) toont zelfs duidelijk aan dat appelen het fruit bij uitstek zijn
om ziekten van de luchtwegen bij kinderen te voorkomen. De appel dankt zijn populariteit op dat vlak aan de flavanoïden. Dit zijn natuurlijke antioxidanten.

Appelen zijn rijk aan quertecine, een stof die over verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen beschikt. Querticine is goed voor het hart, helpt mee om kanker te voorkomen en beschikt over sterke anti-allergische en ontstekingwerende eigenschappen. Precies om die reden speelt de querticine in appelen een belangrijke rol in het helpen voorkomen van astma bij kinderen. Quercetine blokkeert voor een deel de productie van histamine. Deze stof leidt tot de vernauwing van de luchtwegen door zwelling van het slijmvlies en spasme van de spiercellen om de luchtwegen.

Hoe geraak je van astma af?
Weerstand verhogen bij kinderen

Meer lezen:
Vervuiling als de oorzaak van overgewicht en diabetes
Verband tussen astma, kanker en de binnen atmosfeer

Bronnen:
Okoko BJ, Burney PG, Newson RB, Potts JF, Shaheen SO.
Childhood asthma and fruit consumption. - Eur Respir J. 07-06;29(6):1161-8.

 

lijn