Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 februari 2013
Artisjok verrijkt met probioticum tegen constipatie
| 04/02/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Artisjok verrijkt met probioticum tegen constipatie Artisjok waaraan een probioticum werd toegevoegd, verbetert de stoelgang bij mensen die veel last hebben van constipatie. Artisjok zelf heeft al een gunstige invloed op de stoelgang, maar onderzoekers zien een sterker effect wanneer ze klaargemaakte artisjok verrijken met een probioticum. In dit geval ging het om Lactobacillus paracasei IMPC21. De tevredenheid bij de patiënten was erg hoog, omdat ze doorgaans weinig goede ervaringen hadden met laxeermiddelen.

Constipatie kan gepaard gaan met spijsverteringsongemakken, buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid en verminderde eetlust. Artisjok bevat stoffen die lever en darm ondersteunen, maar is rijk aan vezels die de darmtransit verhogen. Probiotica zijn belangrijk omdat constipatie vaak samengaat met een verstoorde darmflora. Door ze rechtstreeks aan artisjok toe te voegen, verhoog je de overlevingskansen van probiotica. Probiotica zijn immers levende bacteriën, een groot deel overleeft de zure maag niet.

Hoe een prikkelbare darm voorkomen?

Meer lezen:
Inuline helpt bij constipatie
Negatieve effecten van laxeermiddelen

Bronnen:
Riezzo G, Orland A et al. Randomised clinical trial: efficacy of Lactobacillus paracasei-enriched artichokes in the treatment of patients with functional constipation – a double-blind, controlled, crossover study. Aliment Pharmacol Ther 2012; 35: 441–450

 

lijn