Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 november 2019
Bescherm je hersenen tegen aftakeling
| 12/11/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Bescherm je hersenen tegen aftakeling Veel observatiestudies beklemtonen dat gezonde voeding beschermt tegen dementie en cognitieve achteruitgang bij het verouderen. Soms wordt dit verband niet gevonden, maar daar zijn enkele redenen voor:

Vaak is de studieduur veel te kort: de effecten van gezonde voeding worden pas duidelijk na 20-30-40 jaar. Onterecht besluiten sommige auteurs dan dat er geen verband is. Maar de vele positieve studies bewijzen dat er wél een verband is tussen een Mediterraan voedingspatroon (vis, fruit en groenten, omega 3, olijfolie, enz…) en het behoud van geestelijke gezondheid tot op hoge leeftijd. Terwijl ongezonde voeding met veel suiker en slechte vetten nefast blijkt.

Een andere reden: voeding alleen is niet voldoende. Ook een gezonde leefstijl en voldoende beweging zijn belangrijk. Naast preventie en aanpak van risicofactoren:
- hypertensie en andere cardiovasculaire problemen, diabetes, obesitas,…
- roken
- ook alcoholmisbruik is een risicofactor. Maar matige consumptie (rode wijn, met zijn gezonde fytonutriënten), 1 tot 2 glazen per dag, geeft bescherming.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?

Meer lezen:
Aspartaam beschadigt hersenen
Rilatine beschadigt jonge hersenen
Ginkgo beschermt tegen hersenschade

Bronnen:
Akbaraly TN et al. Association of Midlife Diet With Subsequent Risk for Dementia. JAMA. 2019 Mar 12;321(10):957-968.
Edwards I GA et al. Modifiable Risk Factors for Alzheimer's Disease. Front Aging Neurosci. 2019 Jun 24;11:146.
Pistollato F et al. Nutritional patterns associated with the maintenance of neurocognitive functions and the risk of dementia and Alzheimer's disease: A focus on human studies. Pharmacol Res. 2018 May;131:32-43.
Solfrizzi V et al. Relationships of Dietary Patterns, Foods, and Micro- and Macronutrients with Alzheimer's Disease and Late-Life Cognitive Disorders: A Systematic Review. J Alzheimers Dis. 2017;59(3):815-849.

 

lijn