Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 augustus 2019
Beschermt vitamine C tegen metabool syndroom?
| 28/08/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Beschermt vitamine C tegen metabool syndroom? Wetenschappers van het Linus Pauling Institute beweren alvast dat vitamine C een cruciale schakel is om dit probleem in bedwang te houden. Mensen met metabool syndroom hebben namelijk een ander microbioom (darmflora). En deze afwijkende flora zou het darmslijmvlies aantasten waardoor meer bacteriële toxinen in de bloedbaan komen. Dit verhoogt significant het ontstekingsniveau en de immuunactivatie. Maar ook kwaaltjes en pijnklachten, én het risico op het ontwikkelen van alle facetten van metabool syndroom: atherosclerose, hypertensie, hart- en vaatziekten, diabetes,…

Deze wetenschappers toonden aan dat mensen met metabool syndroom lagere vitamine C-concentraties in het bloed hebben dan gezonde personen. En vitamine C is niet alleen belangrijk als antioxidant en het recycleren van vitamine E, maar ook voor de collageensynthese. Dit collageen is cruciaal voor het herstel van het darmslijmvlies.
Tevens stellen ze dat vitamine C-tekort het risico op gevorderde metabole ziekten zoals diabetes mellitus verhoogt, én de ernst van NAFLD (niet alcoholische vetlever) verzwaart.

Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Meer lezen:
Vitamines en immuunsysteem
Korter leven door ongezonde voeding
Bewegen beste remedie tegen metabool syndroom

Bronnen:
Traber MG, Buettner GR, Bruno RS. The relationship between vitamin C status, the gut-liver axis, and metabolic syndrome. Redox Biol. 2019 Feb;21:101091.

 

lijn