Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 februari 2017
Beter geen antibacteriële zeep gebruiken
| 08/02/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Beter geen antibacteriële zeep gebruiken Aan consumenten worden desinfectantia steeds vaker aangeboden, vooral voor gebruik in het huishouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om antibacteriële handzeep, desinfectiedoekjes en ‘hygiënische’ schoonmaakmiddelen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat het routinematig gebruik van desinfectiemiddelen door consumenten thuis gezonder is dan schoonmaken met ‘gewoon’ water en zeep. Hetzelfde geldt voor het gebruik van desinfectiemiddelen op kantoor.

De Nederlandse gezondheidsraad adviseert om desinfecterende middelen alleen te gebruiken als ze echt nodig zijn. De middelen leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van infecties (en dus ziekte) bij mensen en dieren. Overmatig of onjuist gebruik kan vergiftiging of allergie veroorzaken en leidt tot resistentie, waarbij ook resistentie tegen antibiotica kan ontstaan.
Antibacteriële zeep doodt ook goede bacteriën, is slecht voor de huid, werkt hormoonverstorend, kan kanker veroorzaken en is heel erg slecht voor het milieu.
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft daarom medio 2016 het gebruik van antibacteriële zepen en verzorgingsproducten zoals shampoo, tandpasta, deodorant enz. verboden.

Weerstand verhogen bij kinderen
Eenvoudige tips om huidirritaties te voorkomen

Meer lezen:
Hoe ontstaan allergieën?</a>
Antibiotica: stevenen we af op een apocalyps?
Eczeem en huidinfecties behandelen met kokosvet

Bronnen:
http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm378393.htm
https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-leefomgeving/zorgvuldig-omgaan-met-desinfectantia
https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1603achtergrond_resistentie_desinfectania.pdf

 

lijn