Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 augustus 2008
Broccoli vermindert prostaatkankerrisico
| 02/08/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Broccoli vermindert prostaatkankerrisico Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij Westerse mannen. Volgens een studie, die verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE, zorgt 400 gram broccoli per week voor een duidelijke vermindering van het prostaatkankerrisico. Britse wetenschappers brachten een groot aantal mannen bijeen in een klinische studie. Alle deelnemers hadden, volgens hun genetische eigenschappen, een verhoogd risico op het ontstaan van prostaatkanker. Dit kwam omdat dit soort kanker in de familie van de deelnemers voorkwam en omdat ze niet beschikten over een actief GSTM1 gen dat een relatieve bescherming biedt tegen het ontstaan van een prostaattumor.

Gedurende dit onderzoek, dat een jaar duurde, moest de helft van de deelnemers 400 gram broccoli per week eten, de andere helft diende 400 gram erwtjes te consumeren. Na afloop van het onderzoek bleek via een bloedonderzoek dat de broccoligroep een gunstige verandering in de genetische expressie had ondergaan en daardoor minder kans had op het ontstaan van prostaatkanker.

Meer lezen: Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Bronnen:
Traka M, Gasper AV zt al.Broccoli consumption interacts with GSTM1 to perturb oncogenic signalling pathways in the prostate. PLoS ONE. 2008 Jul 2;3(7):e2568.

 

lijn