Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juni 2010
Chronische darmontstekingsziekten: L-glutamine versus korteketenvetzuren
| 08/06/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Chronische darmontstekingsziekten: L-glutamine versus korteketenvetzuren L-glutamine en korteketenvetzuren zijn twee voedingsstoffen die waardevol zijn in ziekten waar alles rond darmontstekingen draait. Dat zijn ziekten zoals crohn en colitis, maar ook het concept van de 'lekkende darm' (leaky gut syndrome) hangt nauw samen met darmontstekingen.
Een groot probleem is de schade aan de darmslijmvliezen, die een belangrijke barrière vormen tegen voedselpartikels en malafide bacteriën. Oxidatieve schade en energietekort in de darmcellen verlagen die barrièrefunctie. Korteketenvetzuren (butyraat...) verbeteren het herstel van darmcellen en darmslijmvliezen en verlagen er de oxidatieve stress. Een belangrijke bron van korteketenvetzuren zijn oplosbare vezels die door de darmbacteriën afgebroken worden.

Zowel glutamine als korteketenvetzuren zijn belangrijke brandstoffen voor darmcellen. Volgens studies met ratten heeft glutamine een nog gunstiger effect op het herstel van de darmbarrière dan butyraat.

Lees ook: Darmverzorgende tips

Bronnen:
Hamer HM, Jonkers DM et al. Butyrate modulates oxidative stress in the colonic mucosa of healthy humans. Clinical Nutrition 28 (2009) 88-93
Kaya E, Ceylan A et al. The effect of L-glutamine on mucosal healing in experimental colitis is superior to short-chain fatty acids. Turk J Gastroenterol 2007; 18 (2): 89-94

 

lijn