Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 augustus 2007
Coenzym Q10 helpt tegen hypertensie
| 02/08/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Coenzym Q10 helpt tegen hypertensie Wetenschappers hebben twaalf studies geanalyseerd waar 362 patiënten die hypertensiepatiënt waren aan deelnamen. De onderzoekers wilden weten of coenzym Q 10 in staat was de bloeddruk te verlagen bij mensen die reeds te hoge waarden lieten noteren.
In de gerandomiseerde studies (3) zorgde coenzym Q 10 voor een daling tot 151.1 mg Hg, terwijl de beginwaarde 167.7 mg Hg bedroeg. De diastolische druk (onderdruk) bedroeg voor het begin van de onderzoeken 103 mm Hg. Dankzij coenzym Q10 daalde die tot 94.8 mm Hg. In de placebogroep (controle) die geen coenzym Q10 kregen toegediend werd er geen enkele bloeddrukdaling vastgesteld. Alle andere geanalyseerde studies vertoonden eenzelfde patroon.

De wetenschappers besluiten dat coenzym Q10 een potentiële bloeddrukverlager is voor hypertensiepatiënten en dit zonder enige nevenwerking. De gemiddelde bloeddrukdaling die coenzym Q10 tot stand brengt is 17 mm Hg bij de bovendruk en 10 mm Hg bij de onderdruk. Dit onderzoek is belangrijk omdat heel wat mensen met een te hoge bloeddruk op termijn verschillende middelen moeten nemen om de bloeddrukwaarden aanvaardbaar te houden. Het feit dat coenzym Q10 een extra middel is zonder bijwerkingen is volgens de onderzoekers van een niet te verwaarlozen nut. De 362 mensen die aan deze studies deelnamen, gebruikten enkel coenzym Q10 en geen andere bloeddrukverlagende middelen.

De symptomen van overgewicht

Bronnen:
Rosenfeldt FL, Haas SJ, Krum H, Hadj A, Ng K, Leong JY, Watts GF.
Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials.
J Hum Hypertens. 2007 Apr;21(4):297-306.

 

lijn