Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 augustus 2021
CoQ10 beschermend bij pancreatitis
| 04/08/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
CoQ10 beschermend bij pancreatitis Acute pancreatitis (AP) is een acute ontsteking van de alvleesklier. Het is een ernstige, onvoorspelbare ziekte, die vaak invaliderend is of fataal kan aflopen. Oorzaken: galstenen, alcohol, infecties,… Kenmerkend is de acute, hevige buikpijn, vaak uitstralend naar rug en linkerzijde, misselijkheid braken,… Ziekenhuisopname is meestal noodzakelijk, de behandeling is vooral symptomatisch en ernstige verwikkelingen zijn mogelijk.
AP gaat gepaard met ernstige ontsteking met infiltratie van immuuncellen en oxidatieve stress; dit kan leiden tot oedeem (zwelling), celnecrose (afsterven van cellen) en orgaanfalen. De productie van pancreasenzymen (voor de vertering) is tevens ernstig gestoord, en door de schade lekken deze in de bloedbaan en de omringende weefsels.

Uit dierenonderzoek bleek al dat toediening van Co-enzym Q10 de ernst van AP kan verminderen en de ontstekingsmarkers significant verlagen. Hierdoor worden de gevoelige pancreascellen, die zowel verteringsenzymen als hormonen (o.a. insuline) moeten produceren, beschermd tegen beschadiging en celdood. De onderzoekers besluiten dat Q10 zowel pancreasschade als verwikkelingen kan verminderen bij AP.

Galondersteunende tips
Hoe risico op spijsverteringsklachten verminderen?

Meer lezen:
Pancreatitis en curcumine
Pancreatitis en melatonine
Leef lang en gezond met Q10</a>

Bronnen:
Yeon Shin J et al. Protective effects of Coenzyme Q10 against acute pancreatitis
Int Immunopharmacol 2020 Nov; 88:106900.
Boxhoorn L et al. Acute pancreatitis. Lancet 2020 Sep 5;396(10252):726-734.
https://www.pancreatitis.nl/patienten-informatie/acute-pancreatitis

 

lijn