Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 juli 2020
Coronatesten: welke, wanneer, en wat vertellen ze?
| 23/07/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Coronatesten: welke, wanneer, en wat vertellen ze? We hebben de ernstige ravage veroorzaakt door COVID-19 uitgebreid kunnen volgen in het nieuws. Toch is het zo dat een COVID-19-infectie vaak milde -of zelfs geen- symptomen lijkt te geven. We rekenen op immuniteit onder de bevolking om een volgende coronagolf binnen de perken te kunnen houden. Maar hoe weten wie besmet en wie immuun is?

De bekende wissertest met een wattenstaafje onderzoekt ‘virusload: dit is een PCR-test die aantoont of iemand besmet, en eventueel besmettelijk is.

Antilichaam-tests gebeuren op een bloedstaal. Antilichamen (immunoglobulines-Ig) worden gevormd door de B-cellen van het immuunsysteem in reactie op een ziekteverwekker. De belangrijkste zijn:
- IgM worden snelst gevormd in de slijmvliezen, ze zijn tijdelijk. Ze worden afgelost door:
- IgG, definitievere antilichamen. Deze zullen reageren bij een volgende besmetting met HETZELFDE virus. Dit zijn de cijfers die vermeld worden in het nieuws, en die nog ‘veel te laag’ zouden zijn.

NB. Sneltests zijn onbetrouwbaar volgens RIVM.nl.

Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Meer lezen:
Dossier Covid-19
Westerse voeding oorzaak van zware COVID-19?
Immuniteit tegen COVID-19 hoger dan antilichaamtests aangeven?

Bronnen:
Okba NMA et al. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2-Specific Antibody Responses in Coronavirus Disease Patients. Emerg Infect Dis 2020 Jul; 26(7):1478-1488.
Stringhini S et al. Seroprevalence of anti-SARS-CoV-2 IgG antibodies in Geneva, Switzerland (SEROCoV-POP): a population-based study. Lancet. 2020 Jun 11:S0140-6736(20)31304-0.

 

lijn