Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 december 2007
De antitumorwerking van groene thee!
| 24/12/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
De antitumorwerking van groene thee! Oncologen hebben ontdekt dat stoffen in groene thee een antitumorwerking hebben op borstkankercellen. Dat blijkt uit een onderzoek dat verscheen in de 'Journal of Cancer Biology and Therapy'. Borstkanker wordt veroorzaakt door celwoekering (proliferatie) die een tumor vormen. De cellen van de kwaadaardige tumor scheiden zich af van de eerste tumor en verspreiden zich naar andere delen van het lichaam waar ze nieuwe kankergezwellen vormen (uitzaaiïngen). Dokter Maheshwari en zijn team hebben vastgesteld dat stoffen in groene thee in staat zijn om het uitzaaien van borstkankercellen te verhinderen. Het werkingsmechanisme dat gebruikt wordt door de groene thee stoffen is apoptose of geprogrammeerde kankerceldood. Epidemiologische studies - onderzoeken bij een grote bevolkingsgroep - hadden al laten vermoeden, dat het risico op borstkanker in de Aziatische landen veel kleiner was dan in Europa en de Verenigde Staten, door het gebruik van o.a. groene thee. Aziaten drinken groene thee zoals wij water, koffie en frisdrank consumeren.
Volgens de onderzoekers is het feit dat stoffen in groene thee kankercellen doodt zeer belangrijk voor het wel of niet slagen van een chemotherapie. Uit een andere studie met groene thee blijkt dat dit drankje ook in staat is om het ontstaan van borstkanker uit te
stellen. Een Japans onderzoek tenslotte, dat deze week verscheen in de 'American Journal of Epidemiology', geeft aan dat vijf tot zes kopjes groene thee per dag het risico op prostaatkanker halveert.

Lees ook:
Alcohol: de drank die doodt

Bronnen:
Thangapazham RL, Passi N, Maheshwari RK.
Green Tea Polyphenol and Epigallocatechin Gallate Induce Apoptosis and Inhibit Invasion in Human Breast Cancer Cells. / Cancer Biol Ther. 2007 Sep 1;6(12)

Kurahashi N, Sasazuki S, Iwasaki M, Inoue M, Tsugane S; JPHC Study Group.
Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective study.
Am J Epidemiol. 2008 Jan 1;167(1):71-7.

 

lijn