Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Waar koopt u meestal uw voedingssupplementen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 december 2018
De gevolgen van veel alcohol
| 26/12/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
De gevolgen van veel alcohol Een vette lever is één van de meest kenmerkende verschijnselen van overmatig alcoholgebruik. Door het regelmatig drinken heeft de lever te weinig tijd om andere stoffen af te breken. Hierdoor wordt vet opgeslagen in plaats van afgebroken. Genezing is mogelijk als er langere tijd geen alcohol wordt gedronken.

Leverontsteking (alcohol hepatitis)
Ontsteking van de lever kan ontstaan na langgdurig overmatig gebruik van alcohol. Patiënten die hieraan lijden zijn ernstig ziek zonder dat ze het zelf beseffen. Klassieke kenmerken zijn: ontbrekende eetlust en buikpijn door zwelling van de lever. Het is een ernstige aandoening die dodelijk kan zijn (tien tot dertig procent overlijdt). Als de patiënt overleeft en doorgaat met drinken, ontstaat er een chronische ontsteking. Meer dan één derde van deze patiënten krijgt levercirrose.
Alcoholisme is de grootste oorzaak van levercirrose in de westerse wereld. Het ontstaat bij vijftien procent van de alcoholisten. De werkende levercellen worden vernietigd en bindweefsel neemt de plaats in van de afgestorven cellen. De lever verliest zijn functionaliteit. Dit is zeer ernstig. Levercirrose is levensbedreigend en meestal niet te genezen. De ziekte kan echter jarenlang bestaan zonder dat er klachten optreden.

Kanker
Alcohol is naast nicotine de tweede specifieke oorzaak van kanker. Geschat wordt dat van alle kankersterfte tien procent aan alcohol valt toe te schrijven.
Bij vrouwen is er een verband te zien tussen alcohol en borstkanker. De kans op borstkanker wordt groter, naarmate er meer alcohol wordt gedronken.

Hoe alcoholproblemen voorkomen?
Risico tegen alcoholdementie beperken!

Meer lezen:
Alcohol en het hart
Alcohol: de dodende drank
Medicatie, alcohol en supplementen kunnen je uit je slaap houden

Bronnen:
Setiawan VW, Monroe KR, Goodman MT, Kolonel LN, Pike MC, Henderson BE. Alcohol consumption and endometrial cancer risk: The multiethnic cohort. Ahead of publication Int J Cancer. 08 02 1;122(3):634-8

 

lijn