Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 augustus 2008
Dodende lucht!
| 17/08/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Dodende lucht! Politieke leiders hebben er te weinig aandacht voor omdat ze in de greep van de multinationale bedrijven zitten die dreigen met nieuwe werkloosheid. Zonder echte drastische maatregelen tegen luchtvervuiling zullen er straks echter nog meer geschoolde
arbeidskrachten te kort zijn omdat de luchtvervuiling nu ook iedere dag slachtoffers maakt. Amanda Jekowsky 'sprak in de woestijn' en publiceerde op de site van de American College of Cardiology een alarmerend bericht dat de luchtvervuiling van iedere dag - dus zonder piekwaarden - mensen doodt, ziek maakt en zorgt voor nog meer blijvende arbeidsongeschiktheid. "Luchtvervuiling zorgt op korte en lange termijn voor een aanslag op de bloedvaten en het volledige hart- en vaatstelsel.

De toxische stofpartikels, die afkomstig zijn van het verkeer en de industrie, beschadigen de lichaamscellen en veroorzaken ontstekiningsreacties in de bloedvaten en in de ademhalingswegen. Luchtvervuiling resulteert in een ontregeling van de bloeddruk, veroorzaakt hartritmestoornissen en hartinsufficiëntie. De vervuilde lucht die we inademen vernauwt tevens onze luchtwegen, waardoor het bloed onvoldoende met zuurstof en teveel met toxische stofdeeltjes wordt belast."

Meer lezen: Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken?

Bronnen:
Amanda Jekowsky , American College of Cardiology
Air Pollution damages more than lungs: heart and blood vessels suffer too
Journal of the american college of cardiology, August 13 , 2008

 

lijn