Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 september 2020
Duurzaam gewicht verliezen
| 07/09/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Duurzaam gewicht verliezen Voor een groot deel van de bevolking is afslanken - of op het juiste gewicht blijven - een belangrijke uitdaging. Een ideaal lichaamsgewicht is immers een extra waarborg voor een optimale gezondheid en levenskwaliteit, zowel fysisch als mentaal.
Veel mensen zoeken naar voedingspatronen die de cijfers op de weegschaal snel laten dalen. Doe geen moeite om verder te zoeken. Dergelijk dieet bestaat niet.
Wetenschappers hebben wel 4000 mensen gevolgd die er in geslaagd zijn om gemiddeld 33 kilo te vermageren en in een periode van vijf jaar hun gezonde streefgewicht te behouden.
De mannen en vrouwen bereikten dit resultaat door dagelijks één uur te bewegen (2 maal dertig minuten). Wandelen, fietsen, gewichtheffen en aerobische oefeningen waren de meest toegepaste sportieve activiteiten.
De vrouwen elimineerden op die manier gemiddeld 2.545 calorieën per week. Bij mannen lag dit cijfer op 4.293 calorieën.

Behalve beweging werd een deel van het gewichtsverlies gerealiseerd door de voedsel en drankinname per dag te beperken tot 1800 calorieën. Iets minder dan 24 procent van de calorieën waren afkomstig van gezonde vetten.
Meer dan driekwart van de deelnemers gebruikten een degelijk ontbijt dat bestond uit volkorengranen en fruit. Een ontbijt verhoogt de snelheid van de stofwisseling waardoor er iets meer calorieën verbrand worden gedurende de dag.
Een degelijk ontbijt voorkomt tevens een hongergevoel dat meestal in de loop van de ochtend ontstaat. Alle deelnemers aan dit onderzoek gingen dagelijks op de weegschaal staan. Dat is volgens een aantal voedingsspecialisten nodig om onmiddellijk corrigerend te kunnen reageren op een kleine gewichtstoename.

Overgewicht voorkomen
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Meer lezen:
Afslanken zonder hongergevoel
Blijven sporten bij gewichtstoename
Gezond ontbijt cruciaal tegen overgewicht

Bronnen:
Quinn A, Doody C, O'shea D. The effect of a physical activity education programme on physical activity, fitness, quality of life and attitudes to exercise in obese females. / J Sci Med Sport. 07 09 12
Browning RC, Kram R. Pound for pound - Working out how obesity influences the energetics of walking. J Appl Physiol. 09 Apr 9.

 

lijn