Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Zijn luizen een hygieneprobleem?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 december 2018
Een appel per dag? Of een statine?
| 17/12/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Een appel per dag? Of een statine? An apple a day keeps the doctor away. We kennen allemaal het oude gezegde. Maar volgens de farmaindustrie moet het een statine zijn tegen een hoog cholesterolgehalte
Maar een appel is gezond, en een statine heeft heel wat bijwerkingen. En levensverlenging door statines is nooit bewezen!
Wetenschappers van de universiteit van Oxford wilden er het fijne van weten… Dus startten ze een studie waarin ze bij 50-plussers de effecten van een statine of één appel per dag gedurende 4 weken vergeleken.

De resultaten waren verhelderend: iedere dag een appel kan LDL-cholesterol verlagen met 40%! Dit zou ieder jaar 8500 cardiovasculaire overlijdens kunnen voorkomen in de UK. Iets minder dan de statines, maar als je de ongewenste neveneffecten van statines meerekent, dan zijn appels de grote winnaar.
Andere studies:
- Veel appels eten kan het risico op beroerte verlagen met 52%: 9% verlaging per 25 gram/dag!
- Fruit voor preventie en behandeling van cardiovasculaire ziektes…
- Appels en bessen verlagen het diabetesrisico.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Geheugenproblemen door statines
Cholesterol verlagen zonder statines
Chronische inflammatie oorzaak van ziekten, niet cholesterol

Bronnen:
Briggs DM et al. A statin a day keeps the doctor away: comparative proverb assessment modelling study. BMJ 2013; 347.
Zhao CN et al. Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2017 Jun 13;9(6).
Tenore GC et al. Annurca (Malus pumila Miller cv. Annurca) apple as a functional food for the contribution to a healthy balance of plasma cholesterol levels: results of a randomized clinical trial. J Sci Food Agric. 2017 May;97(7):2107-2115.
Muraki I et al. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. 2013 Aug 28;347:f5001.

 

lijn