Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 oktober 2008
Een appel tegen griep en astma?
| 20/10/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Een appel tegen griep en astma? Amerikaanse en Britse wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde stoffen in appelen (maar ook in uien) mensen helpen beschermen tegen het griepvirus. Dit betekent vanzelfsprekend niet dat de klassieke voorzorgsmaatregelen op het vlak van hygiëne (handen wassen), grote massa's zoveel mogelijk ontwijken en voldoende rust nemen, kunnen verwaarloosd worden. Appelen bevatten relatief grote hoeveelheden quercetine. Deze stof zorgt er voor dat mensen die dagelijks een appel eten 53 procent minder kans hebben om astma, een bronchitis of griep te krijgen (mits het volgen van de klassieke voorzorgsmaatregelen).

Voor zwangere vrouwen is het zeer belangrijk om regelmatig een gezonde appel te verorberen. Ze beschermen hiermee niet enkel zichzelf, maar zorgen er tevens voor dat het ongeboren kind later veel minder kans maakt om een astmapatiënt te worden. Rest de oplossing op de vraag hoe de belangrijkste beschermende stof in appelen u en mij kan beschermen tegen griep. Het antwoord is eenvoudig. Quercetine beschikt over ontstekingswerende eigenschappen. Deze substantie blokkeert de vorming van ontstekingsreacties die veroorzaakt worden door de prostaglandines en leukotrienes. Kortom het griepvirus moet bij appeleters veel meer moeite doen om een mens ziek te maken dan dit het geval is bij personen die geen fruit consumeren. De appel is geen wondermiddel tegen de griep, wel een smakelijke hulp.

Bronnen:
J.M. Davis, E.A. Murphy, J.L. McClellan, M.D. Carmichael, J.D. Gangemi, Quercetin reduces susceptibility to influenza infection following stressful exercise, American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology Volume 295, Pages R505-R509

 

lijn