Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 januari 2020
Eet meer ui-achtigen tegen darmkanker
| 21/01/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Eet meer ui-achtigen tegen darmkanker Colorectale kanker (van het laatste deel van de dikke darm) treft veel mensen in onze streken. Opsporing en behandeling zijn goed georganiseerd, maar de operatie kan de levenskwaliteit wel ernstig beïnvloeden. Vermijden is dus de boodschap.
Preventie gebeurt best met gezonde voeding, veel groenten en fruit, en ongezonde voeding en gifstoffen zo veel mogelijk vermijden. Een goede darmtransit is ook cruciaal: dagelijkse stoelgang beschermt de darm tegen toxische stoffen.

Een recente studie kwam tot de conclusie dat een hoog (hoger) verbruik van ui-achtigen (cepaënen: ui, look en prei) het risico op colorectale kanker met 79% verlaagt, ten opzichte van diegenen die weinig uiachtigen eten.
Dus meer ui, look en prei eten beschermt je tegen darmkanker, en hoe meer je er eet, hoe hoger de bescherming! Het zijn bovendien goede bronnen van bioflavonoïden en antioxidanten. Deze bieden ook bescherming cardiovasculair, tegen diabetes en andere degeneratieziekten en kankers.

Hoe voorkom je darmkanker!
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Meer lezen:
Een multi tegen darmkanker?>
Korter leven door ongezonde voeding
‘Aged garlic’ bioactiever dan verse look(-extracten)

Bronnen:
Xin Wu et al. Allium vegetables are associated with reduced risk of colorectal cancer: A hospital-based matched case-control study in China. Asia Pac J Clin Oncol 2019; 15(5):e132-e141.
Garlic and Onion Consumption Linked to 79 Percent Reduction in Colorectal Cancer Risk
NutritonReview.org 2019 feb 22 https://nutritionreview.org/2019/02/63862/

 

lijn