Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 september 2017
Erkenning natuurlijke geneeskunde?
| 06/09/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Erkenning natuurlijke geneeskunde? In Zwitserland wordt de ‘complementaire geneeskunde’ volledig erkend sedert 2012, en nu ook volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Een keuze die de Zwitserse bevolking zelf maakte bij referendum in 2009. Ook in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Portugal is er volledige erkenning en bescherming van de natuurartsen, van Chinese geneeskunde, acupunctuur, fyto- en homeopathie, enz…
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO riep trouwens in 2014 alle lidstaten op om de traditionele en complementaire geneeswijzen op te nemen in de gezondheidszorg.

Dit staat in schril contrast met hoe het in België gesteld is met de erkenning en de ‘verdraagzaamheid’ vanuit reguliere hoek. En met wat er op dit ogenblik in Nederland gebeurt: artsen mogen er de uren die ze besteden aan ‘niet reguliere geneeskunde’ niet meer meetellen voor het minimum aantal uren dat ze nodig hebben voor hun erkenning (de wet BIG). Een arts die acupunctuur, homeopathie of antroposofische geneeskunde beoefent, wordt hierdoor geboycot en gebroodroofd. Daarom werd er een petitie gestart om te eisen dat àlle uren geneeskunde zouden meetellen.

Korter leven door ongezonde voeding
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Meer lezen:
Acupunctuur: werkt het?
Het verschil tussen homeopathie en fytotherapie
Hebben wij complementaire en alternatieve geneeskunde nodig?

Bronnen:
https://www.admin.ch/gov/fr/accueil/documentation/communiques.msg-id-67050.html
http://www.who.int/medicines/publications/traditional/trm_strategy14_23/en

 

lijn