Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 mei 2018
Foliumzuur voor hersenfunctie 'jonge' senioren
| 22/05/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Foliumzuur voor hersenfunctie 'jonge' senioren Foliumzuur (vitamine B9) helpt om het redeneringsvermogen en de geheugenfunctie van 'jonge' senioren optimaal te houden. Nederlandse wetenschappers voerden een klinisch onderzoek uit bij achthonderd proefpersonen in de leeftijdscategorie tussen vijftig en zeventig jaar. Foliumzuur zorgde na drie jaar voor een 'verjonging' van de hersenfunctie van achttien maanden. Vooral het reactievermogen en het aanleren van totaal nieuwe zaken ging veel beter. Vitamine B9 had echter nog een grotere impact op het geheugen. Op dat vlak werd een 'facelift' van vijf jaar vastgesteld in vergelijking met een controlegroep die geen foliumzuur had ingenomen.

In een tweede studie werd duidelijk dat foliumzuur op latere leeftijd het verouderingsproces vertraagt. Het onderzoek gebeurde met een groep proefpersonen die een hoog homocysteïneniveau in hun bloed hadden. Homocysteïne is een aminozuur dat bij te hoge concentraties niet alleen hart- en vaatziekten veroorzaakt, maar ook doofheid en bepaalde vormen van beginnende dementie.
Foliumzuur heeft de eigenschap om de homocysteïneconcentraties in het bloed op een aanvaardbaar peil te brengen.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Meer lezen:
Verbeter je geheugen met kruiden
Bloeddruk verlagen met foliumzuur
Supplementen voor een betere hersenfunctie

Bronnen:
Durga J, van Boxtel MP, et al. Effect of 3-year folic acid supplementation on cognitive function in older adults in the FACIT trial: a randomised, double blind, controlled trial. Lancet. 07 01 20;369(9557):208-16.
Durga J, Verhoef P, et al. Effects of folic acid supplementation on hearing in older adults: a randomized, controlled trial. Ann Intern Med. 07 01 2; 146(1):1-9.

 

lijn