Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 april 2011
Gaat Europa kruidenpreparaten verbieden?
| 07/04/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Gaat Europa kruidenpreparaten verbieden? Neen. Wel gaat Europa de richtlijnen omtrent kruiden veranderen.

Kruiden komen voor in voedingsmiddelen, cosmetica en geneesmiddelen. Vooraleer een kruidenpreparaat als geneesmiddel verkocht mag worden, zal het moeten voldoen aan strenge voorwaarden (zoals gestipuleerd in de Europese THMP-richtlijn 2004/24/EG).
Deze richtlijn is niet bestemd voor voedingssupplementen.
In bepaalde media hoor je berichten zoals 'vanaf 1 april 2011 worden vrijwel alle geneeskrachtige kruiden illegaal in de Europese Unie' en 'de Big Pharma doet er alles aan om elk aspect van gezondheid over te nemen'. Bron van deze berichtgeving is de Alliance for Natural Health. Een persbericht van Naredi rondgestuurd op 5 april, ontkrachtte en nuanceerde deze foutieve berichtgeving.

Er zijn wel aantal kritische bedenkingen te maken op wat Europa allemaal uitspookt. Kruidengeneesmiddelen kun je niet patenteren; farmaceutische geneesmiddelen kunnen dat wel. Vandaar dat geneesmiddelen veel fondsen vinden om hun onderzoek te financieren, terwijl dat voor kruiden haast onmogelijk is. Hopelijk vindt Europa oplossingen om deze 'onrechtvaardigheid' recht te zetten.

Meer info:
http://www.naredi.be/nederlands/documents/Persbericht20110405-THMPDFinaal_001.pdf.

Bronnen:
www.naredi.be

 

lijn