Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 juni 2009
Gevolgen van negatieve stress
| 13/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Gevolgen van negatieve stress Langdurige, negatieve stress is gevaarlijk en kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken. Chronische stress kan schade veroorzaken aan het limbisch systeem en het immuunsysteem. De schade van een teveel aan cortisol (cortisol wordt ook het stresshormoon genoemd) bestaat uit een verminderde functie van geheugen en concentratie, een negatieve invloed op stemming en slaap en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Door de aantasting van het immuunsysteem neemt de afweer tegen kankerverwekkende stoffen af.

Veel mensen die onder deze stress lijden hebben ook af te rekenen met een sterk verhoogde bloeddruk. Daardoor ontstaat er een groter risico op een hartaanval.
Door de verminderde functie van het immuunsysteem kan ook burnout ontstaan. Dit is niet makkelijk te bewijzen, omdat ook andere factoren van invloed kunnen zijn, bijvoorbeeld erfelijke aanleg. Personen die het slachtoffer zijn van deze vorm van stress moeten eerst nagaan of ze wel voldoende vitamine B via hun voeding binnenkrijgen. Vraag anders raad aan uw arts of apotheker. Er bestaan voldoende versterkende middeltjes die hulp bieden om de de negativiteit van stress te elimineren.

Stress verergert darmproblemen
Stressbeheersing is een manier van denken

Bronnen:
Steptoe A, Gibson EL, et al. The effects of tea on psychophysiological stress responsivity and post-stress recovery: a randomised double-blind trial, Psychopharmacology, DO110.1007/s00213-006-0573-2

 

lijn