Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van haaruitval?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 juli 2020
Glucosamine: ook cardiovasculaire bescherming
| 21/07/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Glucosamine: ook cardiovasculaire bescherming Glucosamine is een populair voedingssupplement: het beschermt en herstelt gewrichten, maar onderhoudt ook andere bindweefsels, van pezen tot de huid. Het wordt vooral gebruikt bij artrose en osteoartritis. Maar nieuw onderzoek linkt glucosaminegebruik ook aan cardiovasculaire bescherming.

Een onderzoeksgroep aan de universiteit van New Orleans volgde bijna 500.000 mensen gedurende 4 jaar, na een vragenlijst over hart- en vaatziekten en het gebruik van glucosamine. Bijna een vijfde van de deelnemers gebruikte glucosamine.
Na 4 jaar bleek dat er in de groep van glucosaminegebruikers 15% minder cardiovasculaire problemen optraden, in vergelijking met geen glucosaminegebruik. Er was tevens een 9 à 22% lager risico op coronairziekten, beroerte en overlijden tengevolge van hart- en vaatziekten.
Bij rokers was het verschil nog groter. De onderzoekers verklaren dit doordat glucosamine ook anti-inflammatoir is (en rokers een hoger inflammatieniveau hebben).

De conclusie: langdurig gebruik van glucosamine voor artrose/artritisproblemen kan ook het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Beroerte: preventie
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Hoe peesklachten voorkomen?
Gezond eten: 25 % lager cardiovasculair risico!
Nutriënten beschermen tegen corona- en influenzavirussen

Bronnen:
Qi, Lu et al. Association of habitual glucosamine use with risk of cardiovascular disease: prospective study in UK Biobank. BMJ 2019; 365. http://www.bmj.com/content/365/bmj.l1628
https://medicalxpress.com/news/2019-05-glucosamine-supplements-linked-cardiovascular-disease.html

 

lijn