Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van reuma?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 februari 2013
Glycemische index versus glycemische lading
| 14/02/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Glycemische index versus glycemische lading De glycemische index (GI) is een waarde die weergeeft hoe snel koolhydraten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.
Glucose en kristalsuiker hebben een zeer hoge GI omdat ze vrijwel onmiddellijk worden opgenomen en een glucosepiek in het bloed veroorzaken.
Vezelrijke voeding, zoals groenten, fruit, bonen, noten hebben een lage GI.
De vertering van deze koolhydraten verloopt zo langzaam dat de suikerspiegel in het bloed nagenoeg constant blijft.
Aardappelen, wit brood, witte rijst, cornflakes hebben een hoge GI.
Bruin brood en basmatirijst hebben een gemiddelde GI.

De glycemische lading houdt ook rekening met de hoeveelheid koolhydraten. De glycemische lading van een maaltijd zal laag zijn wanneer er weinig (of geen) hoge GI-producten op je bord liggen.

Lees ook:
Zwaarlijvigheid niet te licht opnemen
Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Bronnen:
Thomas D., Elliott E., Baur L.
Low glycaemic index or low glycaemic load diets for overweight and obesity.
Cochrane Database of Systematic Reviews

Prof. Clyde Williams, Loughborough University, Leicestershire, UK. Welke voeding nemen vóór het sporten? www.voedingscongres.be

http://www.ift.org/newsroom/news-releases/2012/march/30/glycemic-index.aspx

 

lijn